Koronavirus SARS-CoV-2: Hayvan Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler
COVID-19 hastalığının hızla yayılmasıyla beraber, hastalığın bulaşma korkusu da büyümekte. Her geçen gün daha fazla insan huzursuzluk yaşayıp kendilerine şu soruları soruyorlar: Hayvanlar, özellikle benim evcil hayvanım bana veya başkalarına Korona virüsü veya COVID-19 bulaştırabilir mi? Benim karantinaya girmem gerekirse benim köpeğime kim bakacak? Sokağa çıkma yasağı durumunda köpeğimi nasıl yürüyüşe çıkaracağım? Kedimin etrafta rahatça dolaşmasına izin vermeli miyim? Mağazadan hayvan maması alırken veya veterinere giderken nelere dikkat etmeliyim? Bilinen gerçeklere ve mevcut bilimsel veriye dayanarak yayılan yanlış bilgileri düzeltip, size bir genel bakış sunu-yoruz.
++
Lütfen dikkat: Aşağıdaki bilgiler tüm hayvan sahiplerine yardımcı olmayı amaçlamakla beraber, tüm kural ve uygulamalar için Almanya ve Avrupa Birliği genelinde uygulanan yasaları esas almaktadır.
Genelde kurumumuzun iletişim dili Almancadır. Mevcut şartlar altında COVID-19 virüsü ve hayvan sahipleriyle ile ilgili en önemli bilgileri sizin için tercüme etme kararı aldık. Lütfen bu yazıyı yardım edebileceğini düşündüğünüz kişilerle paylaşınız.
Infographicsimizi sosyal medyada paylaşmaktan çekinmeyin:
bit.ly/wtg_koronavirus
++

Her şeyden önce, önde gelen bilim insanlarının tavsiyelerini takip ederek, sosyal teması minimuma indirdiğimizi belirtmek isteriz. Yalnızca bu şekilde virüsün yayılma hızını düşürebiliriz. Sosyal izolasyonun bir kısmı da kamusal alanlarda olabildiğince az bulunmak. Dolayısıyla köpeklerle yürüyüşleri de akıllıca planlamanız şart. Sosyal izolasyon önlemlerinin uygulanması konusunda aynı alanı paylaştığımız diğer insanlarla dayanışma göstermek önemli.
Genel olarak en önemli bilgilere hızlıca değinelim:
- Hayvanlarınızdan bulaşımdan korkmayın: Şu anda köpek, kedi, fare, eşek, büyükbaş veya domuzların virüsün taşıyıcısı olabilecekleri konusunda bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.
- Lütfen sosyal izolasyon konusundaki tavsiyelere uyun ve evinizin dışındaki süreyi olabildiğince kısıtlı tutun.
- Acil durumlar için, hayvanınızın bakımının da dahil olduğu bir acil durum planı hazırlayın.
- Eğer gerekiyorsa, hayvanınız için gerekli ilaçları hazır bulundurun.
Detaylarıyla en önemli sorular:
Köpek, kedi gibi evcil hayvanlar, büyükbaş, eşek veya domuz gibi besi hayvanları Sars-CoV-2 (Koronavirüs) veya Covid-19 bulaştırabilir mi?
Hayır. Mevcut bilimsel veriler yukarıda yazılan türdeki hayvanların taşıyıcı olduğuna dair bir kanıt sunmamaktadır. Maalesef, bu konu hakkında yanlış bilgiler veya yarım doğrular sosyal ağlarda dolaşmaktadır.
Hong Kong’daki enfekte olduğu söylenen köpekler ve Belçika’daki bir kedi hakkında çoğunlukla okuduklarınızdan daha fazlası var: Köpek vakasında örneklerin, ağız bölgesinden, özellikle de hayvanların dilinden alınmış olması, dolayısıyla patojenin hayvanın içinde değil, üstünde bulunması gerçeği son derece önemlidir. Sonrasında karantinaya alınan köpeklerde yapılan çok sayıda test sürekli olarak negatif sonuç vermiştir.
Belçika’da bir kedinin testinin pozitif çıkması vakasıda buna benzerdir. Virüs, hayvanın dışkısında ve kusmuğunda bulunmuştur. Vakanın incelendiği araştırmanın sonucuna göre, virüs yüksek olasılıkla hayvanın sahibiyle veya başka bir kişiyle temasından sonra kendisini yalaması yoluyla toplanmıştır.
Sonuç olarak, evcil hayvanların taşıyıcı olması korkusu tamamen sahte bilgilerden evrilmiştir ve kesinlikle asılsızdır. Bilim insanları, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (DHSÖ) hayvanların kendilerinin hastalığı taşımadığını, sadece testten hemen önce Sars-CoV-2 enfeksiyonu taşıyan insalarla temas kurmaları yoluyla hayvanların üstünde virüsün toplandığı konusunda hemfikir. Dolayısıyla da evcil hayvanlar, CoV2-SARS için ‘epidemiyolojik kilit’ olarak görülmektedir.
Aynı sonuç virüs taşıyıcısı olmayan çiftlik veya besi hayvanları için de geçerlidir.
Hayvanların dezenfekte edilmesi gerekli midir?
Hayır. Hayvan refahı bakış açısından hayvanların dezenfekte edilmesi mümkün değildir. Ayrıca çoğunlukla yanlış yayılan özel hayvan temizleme yöntemlerine karşı olduğumuzu da belirtiriz. Hayvanların özel bir biçimde yıkanmalarına ihtiyaçları yoktur ve hiçbir şekilde dezenfekte edilmemelidirler.
Hayvanımı Koronavirüs’e karşı aşılayabilir miyim?
Çoğu kedi sahipleri, kedilerin sahip olduğu Koronavirüs’ten haberdarlardır. Ayrıca köpeklerin de aynı virüsten enfekte olabileceğini duymuş olabilirsiniz. Bu virüsler Sars-Cov-2 gibi Koronavirüsleri ailesindendir. Koronavirüsleri ailesi çok büyüktür ve bu aileden çıkan farklı virüsler değişik türdeki sahiplerinde çok farklı hastalıklara yol açabilirler. Yani, kedilerde görülen Koronavirüsü, köpekler için zararsız olduğu gibi, köpeklerde görülen tip de insanlar için bir tehdit oluşturmamaktadır. Bu sebeple, yeni ve yüksek bulaşıcılık gösteren bu virüs tipi, evcil hayvanlarımızı etkilemez.
Bu mantıkla, Koronavirüslere karşı geliştirilen aşılar da özel tipleri için üretilir. İnsanların etkilendiği Sars-Cov-2 virüs tipine karşı bir aşının henüz bulunmaması gerçeğinin dışında, bu türde bir aşı hayvanlar için kesinlikle uyumsuz ve gereksiz olacaktır.
Ben karantinadayken (önlem veya enfeksiyon sebepli) hayvanımla kim ilgilenebilir?
Hasta olmanız veya hasta bir kişiyle temas etmeniz durumunda, DSÖ tarafından yapılan önlemler takip edilmelidir. Bu da, derhal kendinize 14 günlük karantina ve sokağa çıkma yasağı uygulamanızdır. İçinde bulunduğunuz duruma göre karantinaya karşı hayvanınızla ilgili bir acil durum planı yapmalısınız.
Karantinanız durumunda, dışarı çıkması gereken hayvanlar için sorumluluk alacak bakıcı bir kişinin ayarlanması şarttır. Hangi hayvanların sorumlu bir kişi tarafından bakılması gerektiği, özel durumlara göre değişmektedir. Kedi, tavşan, kuş veya diğer küçük evcil hayvanlarınız önlem amaçlı veya şiddetli semptom göstermediğiniz durumlarda sizinle evinizde, alışık oldukları ortamda kalıp size moral olarak destek verebilirler. Çiftlik yöneticileri ise, birincil bakıcıların karantinaya girmesi durumlarına yönelik, alternatif besiciler organize etmelidir.
Lütfen kendinizi hazırlayın ve bir acil durum planı yapın:
- Güvenebileceğiniz ve siz karantinadayken hayvanınızla 14 gün boyunca ilgilenebilecek 2-3 kişi bulun.
- Bu insanları dikkatli seçin: Doğru şartlarda, bu kişiler hayvanların tanıdığı, arkadaş veya tanıdıklarınız arasından olmalıdırlar.
- Eğer profesyonel hayvan bakımına veya bulunduğunuz bölgede yardıma ihtiyacınız varsa (aşağıdaki listeye bakınız), bu görevi yapacak insanların şimdiden hayvanları tanıyabilmesi için gerekli ayarlamaları yapın.
- Hayvanlarınız için gerekli olan 14 günlük mama/yem veya gerekiyorsa ilaçları stokladığınızdan emin olun.
Lütfen bulunduğunuz bölgedeki sağlık müdürlüğüne veya sorumlu birime, karantina durumunda sizi güncel durumu bildirmeleri ve hayvanlarla ilgili diğer özel bilgilendirmeleri yapmaları için başvurun.
Acil durum planınızdan, aile, arkadaş, komşu ve tanıdıklarınıza açıkça bahsedin. At, eşek veya büyükbaş hayvanlarınız için bakım desteği gerekiyorsa diğer çiftçilerle bağlantı kurup planınızı anlatın. Eğer hayvanınız için bakım bulamazsanız, lütfen bulunduğunuz bölgedeki yardımsever insanların desteğini kabul edin. Bugünlerde Facebook ve Twitter gibi sosyal medya mecralarında birçok kullanıcı, #destek #mama #evindekal #çiftlik hashtag’leri ile yardım teklif etmektedirler. Mahalle, ilçe veya şehir seviyesinde yardım gruplarını araştırın. Örneğin, köpek gezdirme veya hayvan bakımı konusunda yerel gruplar bulabilirsiniz.
Başka bir yol ise, hayvanınızı şehrinizde varsa hayvan otelleri, veya (yalnızca acil durumlarda son çare olarak tavsiye edebileceğimiz) hayvan barınaklarına, hayvanınızın bakımı için gereken miktar parayla beraber bırakabilirsiniz.
Sokağa çıkma yasağında hala köpeğimi gezdirebilir miyim?
Bulunduğunuz ülkeye göre sokağa çıkma yasağı kuralları farklılık göstermektedir. Almanya, Avusturya ve İsviçre’de köpek gezdirme konusunda özel bir uygulama bulunmamaktadır. İspanya, Fransa gibi yasağın halihazırda uygulandığı ülkelerde, hayvan sahiplerinin kimlik gibi bir kişisel belge taşımaları ve evlerinin yakınında olabildiğince kısa sürelerde yürüyüşlerini tamamlamaları istenmektedir. Köpek gezdirmeye her ihtimalde izin verilecektir.
Alternatif olarak, köpeğinize egzersiz yaptırıp onu meşgul tutabilecek iç mekan aktiviteleri ve zeka oyunları düşünebilirsiniz. Bu tür ürünler birçok yerde satılmaktadır.
Kedim hala etrafta rahatça dolaşabilir mi?
Evet. Mevcut araştırma sonuçlarına göre, Koronavirüs’e dayalı bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Veterinerler yakında kapanacak mı?
Şu anda veterinerlerin bir sokağa çıkma yasağı durumunda kapanması olanaksız gözükmektedir. Alman Ekonomi Bakanı Julia Klöckner, konuyla ilgili planı Federal Veteriner Hekimler Birliği’ne şöyle bildirdi:
“Veterinerler, çiftlik sektöründeki hayvan bakıcıları, acil durum personeli ve diğer hayvan sağlığı çalışanları sistem için gereklidir.”
Avrupa Komisyonu’da, veteriner tıbbın sistem için gerekli olduğunu, dolayısıyla işletmelerin kapanması uygulamasının dışında tutulduğunu ilan etti. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, yem güvenliğini sağlama, hastalık önleme ve acil durum yönetimi konularındaki veteriner aktivitelerin kritik derecede önemli olduğunu ve veterinerlerin küresel sağlık topluluğunun ayrılmaz bir parçası olduklarını bildirdi. Her şeye rağmen veterinerler aynı zamanda biyolojik güvenliği sağlamalı, çalışanlarını korumalı ve hayvan sahiplerini ihtiyati önlemler konusunda bilgilendirmelidirler.
Her şekilde, hayvanınızın acil tedavi veya ilaca ihtiyacı olması durumuna hazırlık olarak bir veterinere danışılmalıdır. Ancak lütfen unutmayın: Veterinere gitmeden önce onu telefonla haberdar etmeniz çok önemlidir. Genel tavsiyeleri takiben, birçok veteriner hekimlik kurallarını sıkılaştırmış durumda. Bazı durumlarda, randevu olması şartıyla, yalnızca semptom göstermeyen, sağlıklı olduğu kesin gözüken hayvan sahiplerinin içeri girmesine izin vermektedirler.
Ayrıca birçok hekimlik, hayvan sahiplerinin ve veterinerlerin arasında 1,5-2 metre mesafe bulunmasını istemektedirler. Bu şekilde veterinerler enfeksiyon riskini azaltmayı amaçlamaktadırlar.
Birçok vakada teşhis ve reçetelendirme telefon veya e-mail aracılığıyla yapılabilmektedir.
Köpek bakıcıları hala çalışabilir mi?
Lütfen güncel durum değerlendirmesi için güvendiğiniz köpek bakıcısına düzenli olarak danışın. Yalnızca 1,5-2 metre mesafeden, sağlıklı olunan durumlarda hayvanın nasıl teslim alınıp-verilebileceğini telefonda kararlaştırın. Bulaşmayı önlemek amacıyla bakıcının kendi tasmasını kullanmasını rica edin.
Hayvan mamalarından stoklamalı mıyım?
Birçok mağazanın kapanması ve sıkılaşan kurallara rağmen bu tür mamaları satan süpermarketler dünyanın çoğu yerinde açık kalmaktadır. Önlem olarak hastalık veya karantina durumuna karşı bir kaç gün, en fazla iki haftalık yiyeceğin siz ve hayvanınız için bulundurmanızı ve markete sürekli ziyareti önlemek için hazırlık yapmanızı tavsiye ederiz. Ancak lütfen toplumsal dayanışma dahilinde aşırı tüketimden uzak durun.
Sevgili hayvan sahipleri: Çoğunlukla belirsizliğin hakim olduğu zor zamanlardan geçmekteyiz. Size bu zamanlarda dikkatli olmayı, birbirimizi düşünmeyi ve empati kurmayı tavsiye ediyoruz. Sakin kalın ve raporları kritik bir şekilde değerlendirip, şüpheli kaynaklardan geldiğini düşündüğünüz, ispatlanmamış bilgileri başkalarıyla paylaşmaktan kaçının. Güvensizlik veya belirsizlik durumunda veterinerizin uzman görüşüne başvurun ve Dünya Hayvan Sağlık Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyelerini takip edin.
>>OIE (english) veya >>WHO (english)
Hepinize en içten, iyi dileklerimizle — sağlıcakla kalın.
Support our work!
We aim at improving the situation for animals in long term i. e. by providing veterinary care, by supporting animal sanctuaries and through our educational work. Every single donation helps!
Donate now